Ekonomi

JPMorgan: Seçimlerin Ekonomi Politikaları Üzerindeki Etkileri

Yaklaşan 2024 ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken, seçim sonuçlarının potansiyel ekonomik ve politik etkileri yatırımcılar ve analistler için giderek daha önemli hale geliyor.

JPMorgan ekonomistlerinin yakın tarihli bir raporu, göç, ticaret, devlet harcamaları ve sektöre özgü politikalar gibi önemli politika alanlarının, Başkan Biden’ın yeniden seçilmesine veya eski Başkan Trump’ın tekrar seçilmesine bağlı olarak önemli değişikliklere uğrayabileceğini vurgulamaktadır.

Göçmenlik politikası iki aday arasında net bir fark ortaya koymaktadır. Başkan Biden daha sıkı sınır kontrol önlemleri uygulamış ancak ülkeye çok sayıda göçmenin girmesine izin vermiştir. Bu politika, daha büyük bir işgücü ve artan tüketici harcamaları gibi ekonomik avantajlara yol açmış, bu da istihdam yaratılmasını desteklemiş ve yeni evlerin sürekli olarak tamamlanmasına rağmen boş ev sayısını düşük tutmuştur.

Buna karşılık Trump, Meksika sınırını kapatma ve ABD’de bulunma izni olmayan göçmenleri yaygın bir şekilde sınır dışı etmeye başlama sözü verdi. JPMorgan ekonomistlerine göre bu tür önlemler, yüksek göç seviyelerinden elde edilen ekonomik kazanımları ortadan kaldırabilir, muhtemelen daha küçük bir işgücüne ve tüketici harcamalarının azalmasına yol açarak daha yüksek işsizlik ve daha fazla boş evle sonuçlanabilir.

Hukukçular, geniş çaplı sınır dışı işlemlerinin yargı sistemi tarafından desteklenip desteklenmeyeceği konusunda bölünmüş durumda, ancak başkanın göçü kısıtlamak için önemli bir gücü var.

Ticaret politikası da adaylar arasında önemli farklılıklar gösteriyor. Biden yönetimi Trump’ın Çin’den gelen mallara uyguladığı ithalat vergilerinin birçoğunu devam ettirirken, Trump Çin’den ithal edilen tüm mallara %60 vergi ve diğer tüm ithalatlara %10 vergi dahil olmak üzere daha güçlü eylemler önerdi.

JPMorgan analistleri, ithalat vergilerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin beklenenden daha az olabileceğini belirtirken, “ancak piyasanın Trump dönemindeki ilk vergi duyurularına tepkisi güçlü bir şekilde olumsuz oldu” şeklinde gözlemde bulundular.

“Bu tutarsızlık, ekonomik modellerin politika belirsizliği gibi faktörleri hesaba katmadığını gösteriyor olabilir. Ne olursa olsun, büyüme üzerindeki etkiyi tahmin etmek yüksek derecede belirsizlik içeriyor” diye eklediler.

Ekonomistlerin belirttiği üzere, Biden yönetiminde maliye politikası muhtemelen yıllık 400.000 $’dan az kazanan bireyler için 2017 Vergi İndirimi ve İstihdam Yasası’nın (TCJA) belirli unsurlarını devam ettirirken, daha yüksek gelire sahip olanlar için daha yüksek vergi oranlarını geri getirecektir.

Biden ayrıca kurumlar vergisi oranını %21’den %28’e çıkarmayı, GILTI vergi oranını %21’e yükseltmeyi ve devlet gelirini arttırmak için başka önlemler almayı planlıyor. Genişletilmiş bir çocuk vergisi yardımı ve diğer vergi teşviklerinden elde edilen gelir azalmaları dikkate alındıktan sonra, planının yılda yaklaşık 150 milyar dolar, yani Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yaklaşık %0,5’i kadar gelir yaratması öngörülüyor.

Buna karşılık, Trump’ın mali önerileri daha az ayrıntılı olmakla birlikte, TCJA’nın tüm avantajlarını korumayı ve potansiyel olarak orta gelirli, üst gelirli ve düşük gelirli bireylerin yanı sıra işletmeler için kapsamlı bir vergi indirimi sunmayı ima etmektedir.

JPMorgan, “Trump’ın Demokratlar tarafından kontrol edilen bir Temsilciler Meclisi ile anlaşmaya varması durumunda, kurumlar vergisi oranının artabileceği düşünülebilir,” dedi. “Daha önce de belirtildiği gibi, daha yüksek vergilerden elde edilecek herhangi bir ek gelir, Trump yönetimi tarafından TCJA’nın devamını veya genişletilmesini finanse etmenin bir yolu olarak görülebilir.”

Sektöre özgü politikalar, özellikle de çevresel sürdürülebilirlikle ilgili olanlar, ekonomistlerin de belirttiği gibi Trump başkanlığında risk altında olabilir.

Enflasyon Azaltma Yasası (IRA) ve CHIPS Yasası yarı iletken ve çevre dostu teknoloji üretimine yaklaşık yarım trilyon dolarlık yatırım yapılmasını sağlamış olsa da, bu girişimlere karşı direnç bu yatırımları tehdit edebilir.

Ancak JPMorgan analistleri iki temel nedenden ötürü bu riskin yönetilebilir olduğuna inanıyor.

İlk olarak, IRA’nın tamamen yürürlükten kaldırılması, Cumhuriyetçi Parti’nin hükümetin tüm kollarını kontrol etmesini gerektirecektir ki JPMorgan bunu olası görmemektedir. Bu olmadan, Trump hükümeti sadece Enerji Bakanlığı kredilerini yavaşlatabilir ve bazı mali teşvikleri azaltabilirken, IRA desteğinin çoğu devam edecektir. İkinci olarak, IRA ve CHIPS Yasası fonlarının büyük bir kısmı Cumhuriyetçi Parti’yi destekleme eğiliminde olan alanlara yöneliktir ve bu da Cumhuriyetçiler kontrolü tamamen ele geçirse bile muhalefeti azaltabilir.

Antitröst politikası alanında Biden’ın yönetimi Google (NASDAQ:GOOGL) ve Meta (META) gibi büyük teknoloji şirketlerine odaklanarak aktif adımlar attı.

Alternatif olarak, bazı muhafazakar figürler güçlü rekabet politikaları için artan bir tercih ifade etse de, ikinci bir Trump yönetimi antitröst uygulaması konusunda daha rahat bir duruş sergileyebilir.

JPMorgan ekonomistlerine göre, Biden’ın dönemindeki güçlü yaptırımlara rağmen, işçilere giden gelir yüzdesi hala tarihi düşük seviyelere yakın ve bu da “bu sektör eğilimlerinin yeni bir yönetimle hemen değişmeyeceğini gösteriyor”.

Bu makale AI yardımıyla oluşturulmuş ve çevrilmiş ve bir editör tarafından gözden geçirilmiştir. Daha fazla bilgi için Hüküm ve Koşullarımıza bakınız.

gumusovahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu