Teknoloji

Kalp krizinin çözümü, örümcek zehrinden mi geçiyor?

Hasta kalplerimiz bir gün zehirli bir örümcek sayesinde iyileşebilir ve atmaya devam edebilir. Boy boy, tür tür örümcekten bol bir şeyin bulunmadığı örümcek cenneti Avustralya’daki bilim insanları, K’gari huni ağ örümceğinin zehrinden türetilen bir kalp krizi ilacı için klinik bir deneye başlamak üzere.

Queensland Üniversitesi ve diğer yerlerdeki araştırmacılar, ilk olarak Avustralya’nın K’gari adasında bulunan zehirli bir huni örümceği türünden izole edilen böyle bir bir proteini bu amaçla kullanacaklar. Hi1a adlı bir protein eğer düşünüldüğü gibi kalp için krizleri önleyici bir etki yaratırsa, kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde bir çığır açılabilir.

Tek bir örümceğin zehrinde 3000 farklı protein var

Bu örümceklerin, örümceklerde bulunan en ölümcül ve en karmaşık zehirlerden bazılarını taşıdığı düşünülüyor. Düşmanlarını ve avlarını öldürebilmek için her tuşa basarcasına vücutlarına 3000 farkı proteinden oluşan bir zehir veren bu arkadaşların zehrindeki 3.000 proteinden yalnızca bir avuç kadarı insanlar için tamamen ölümcül kabul ediliyor. Diğer binlerce protein arasında olan Hi1a gibi proteinlerin ise tıpta faydalı uygulamaları olabilir.

Ekibin hayvanlar üzerinde daha önce yaptığı araştırmalar, Hi1a’nın kalp krizi sırasında oksijenden yoksun kaldığında kalbi koruyabildiğine dair kanıtlar buldu. Bunu, etrafta oksijen olmadığında kalp hücrelerinin etkili bir şekilde kendi kendini sonlandırmasına neden olan sinyalleri önleyerek yapıyor gibi görünüyor. Aynı özellik, organ alımı sırasında donör kalplerinin hayatta kalma oranını artırmak için de kullanılabilir.

Bu çalışmayı ve sonuçlarını merakla takip ediyor olacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu