Marine Le Pen ‘AB fonlarını zimmete geçirme’ suçlamasıyla hakim karşısına çıkıyor
Fransa’da faşist Ulusal Birlik (RN) partisinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, beraberindeki 26 sanıkla birlikte bugün başkent Paris’te ceza mahkemesinin karşısına çıkacak. 27 sanık ve RN, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmete geçirme iddiasıyla yargılanıyor. Yaklaşık 10 yıl önce başlayan soruşturma sürecinin ardından başlayan davada, Le Pen’in kamu görevinden 10 yıl boyunca men edilme ihtimali bulunuyor. Daha önce de mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile seçimlerde karşı karşıya gelen Marine Le Pen’in 2027 yılında yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde de aday olması bekleniyor.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Le Pen ise yöneltilen suçlamaları reddediyor. Parti yetkilileri ve çalışanları, eski milletvekilleri ve vekil asistanları, AB’nin meclis çalışmaları için sağlanan fonları o dönemde ‘Ulusal Cephe’ adını taşıyan RN için çalışan kişilere ödeme yapmak için kullanmakla suçlanıyor. Avrupa Parlamentosu (AP) bu durumun yarattığı zararın 3,5 milyon euro (yaklaşık 133 milyon lira) olduğunu ifade ediyor.
‘MARINE LE PEN, DAVA KONUSUNDA ENDİŞELİ DEĞİL’
Avrupa Parlamentosu vekillerine asistanları da dahil olmak üzere masraflarını karşılamaları için fon ayrılıyor olsa da bu paranın parti faaliyetlerinin fonlanması için kullanılmaması gerekiyor. Avrupa’da özellikle kendi ülkelerinde daha az ödenek alan küçük siyasi partiler, AB vekillerine asistanlık yapmak üzere işe alımlar için AB ödeneklerini kullanıyor. Aynı zamanda AP üyesi olan RN Genel Başkanı Jordan Bardella da böyle bir asistanlık görevi üstlenmişti. Bardella bugün başlayan davanın sanıklarından değil.
Marine Le Pen de bu bağlamda hem parti lideri hem de o dönemdeki AP vekili sıfatıyla ‘hayali asistanlar’ işe almakla suçlanıyor. Savcılara göre, sanıklardan Thierry Legier, 2005-2012 döneminde meclis asistanı olarak maaş alırken Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen için korumalık yapmıştı. RN vekili ve parti sözcüsü Laurent Jacobelli, geçen hafta Reuters’a yaptığı açıklamada, şu anda Fransa parlamentosunda vekil olan Marine Le Pen’in dava konusunda endişeli olmadığını söylemiş, “Suçlandığımız şeyin, Avrupa Parlamentosu’nun anlayışına kıyasla, bir Fransız partisi olarak asistanlık rolünün ne olduğu hakkında farklı bir anlayışa sahip olmamız olduğunu biliyor” değerlendiresinde bulunmuştu.
10 YIL BOYUNCA KAMU GÖREVİNDEN MEN EDİLEBİLİR
Sanıklar, davada suçlu bulunmaları halinde 10 yıla kadar hapis cezası ve 1 milyon euro adli para cezası alabilir. Bunun yanı sıra, davaya konu olan dönemde seçilmiş yetkili olan Le Pen gibi isimler 10 yıl boyunca kamu hizmetinde bulunmaktan men edilebilir. O dönemde seçilmiş yetkili konumunda olmayanlar için ise bu süre en fazla 5 sene olacak.
Paris Başsavcılığı, sonrasında davaya evrilen incelemeyi 2016 yılında başlatmış, Avrupa Parlamentosu’nun dönemin Fransa adalet bakanına sunduğu rapor inceleme başlatılmasında etkili olmuştu. Ardından konuyla ilgili polis soruşturması başlatılmıştı. Müfettişler son üç AP dönemindeki 49 RN parlamento asistanının durumunu mercek altına almış, aralarında Le Pen ve babasıın da oluğu AP üyesi 11 RN siyasetçisi AB fonlarını zimmete geçirmekle sulanmıştı. 13 asistana ise fonları alma suçlaması yöneltilmişti. 96 yaşındaki Jean-Marie Le Pen’in sağlık sorunları sebebiyle duruşmalara katılmayacağı ifade edilirken, bugün başlayan dava süreci 27 Kasım tarihine kadar devam edecek.
(REUTERS)