Ekonomi

TCMB Başkanı Erkan, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısında konuştu: (2)

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Sistemde biriken fazla likidite zorunlu karşılıklar aracılığıyla sterilize edilecek. Etki analizine göre 450 milyar ile 500 milyar lira arasında likidite çekilecek. değişiklik ile sistem.” söz konusu.

Erkan, Enflasyon Raporu 2023-III’ü tanıtmak amacıyla Banka Genel Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, para politikasının amacının fiyat istikrarı olduğunu söyledi.

Fiyat istikrarının enflasyondaki oynaklığı kalıcı olarak düşürmekle birlikte azaltmayı hedeflediğini belirten Erkan, “Fiyat istikrarı makro finansal istikrarın olmazsa olmazıdır. Bu amaçla Haziran ayında güçlü bir parasal sıkılaştırma sürecini başlattık. Bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguladık. kademeli, dengeli ve kararlı.” dedi.

Erkan, niceliksel ve seçici kredi sıkılaştırması ile faiz artırımlarını güçlendirerek enflasyonun ana eğilimini azaltmayı ve beklentileri çapalamayı hedeflediklerini belirterek, enflasyon tek haneli ve orta vadeli olana kadar tüm enstrümanların kararlılıkla kullanılmaya devam edeceğini söyledi. amaçlar.

Erkan, Haziran ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde para politikası etkinliğinin güçlendirilmesine yönelik iki değerli konuyu belirlediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Birincisi piyasa faizi ile politika faizi arasındaki farkın azaltılması. Haziran ayındaki ilk PPK kararımız öncesinde politika faizi yüzde 8,5 iken, mevduat faizi ortalama yüzde 40’ın üzerine çıkmıştı. Haziran ayı PPK kararına, makro ihtiyati çerçevede bir sadeleştirme eklendi: Mevduatta sürecin ilk adımını menkul kıymet tesisi uygulamasıyla hayata geçirdik. Bu adımların ardından 3 aya kadar vadeli mevduat faiz oranı yaklaşık 12 puan gerileyerek yüzde 30 seviyelerine ulaştı.”

Erkan, sürece mevduat ile başlanmasının nedeninin bankacılık sektörünün en bağlayıcı kısıtı olması ve piyasaların işlevselliğini ve fiyat davranışlarını olumsuz etkilemesi olduğunu belirterek, “Böylece makro ihtiyati çerçevede sadeleşme süreci başlamış oluyor. faiz artışının yanı sıra siyasi çıkarların hareketliliğini istikrarlı bir biçimde artırdı.” söz konusu.

“İstikrarlı faiz artırımlarını niceliksel ve seçici kredi sıkılaştırması ile güçlendiriyoruz”

2023’ün ilk altı ayında bireysel kredilerin kredi kartlarında yüzde 70’in, taşıt kredilerinde ise yüzde 68’in üzerinde arttığını belirten Erkan, bireysel kredilerin toplamda yüzde 40 artarak 2 trilyon lirayı aştığını bildirdi.

Erkan, bu yılın ilk ve ikinci çeyreğindeki büyümenin son 10 yılın ortalamasının 3 katı olduğunu belirtti.

“Kredi genişlemesi iç talebi körüklüyor, beklentileri bozuyor, ithalatı ve cari açığı artırıyor. Temmuz ayı PPK toplantısında faizin yanı sıra mali sıkılaştırma kapsamında seçici kredi sıkılaştırma kararlarımızla kredi genişlemesinin enflasyon üzerindeki etkilerini kontrol altında tutuyoruz.” Kredilerin yanı sıra niceliksel sıkılaştırma ile likiditeyi sterilize ediyoruz, Böylece faiz artırımlarının etkisini güçlendiriyoruz.Özetle, mali sıkılaştırma sürecimizde kademeli ve istikrarlı faiz artışlarını niceliksel ve faiz artırımları ile daha bütüncül ve güçlü hale getiriyoruz. seçici kredi sıkılaştırma.”

Erkan, Haziran ve Temmuz aylarındaki PPK toplantılarında aldıkları kararlarla siyasi faiz oranını yüzde 8,5’ten yüzde 17,5’e yani toplamda 900 baz puana yükselttiklerini ve böylece iki ayda politika faizini iki katından fazla artırdığını bildirdi.

Erkan, menkul kıymet uygulamasını sadeleştirme kararıyla politika faizinde artış olurken, mevduat faizlerinde düşüş yaşandığını belirterek, mevduat faizlerinin enflasyon beklentileriyle daha uyumlu bir seviyeye geldiğine işaret etti.

“Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırını yüzde 2’ye indirdik”

Mevduat faizlerini dolarizasyonu artırmayacak seviyede tutmayı önemsediklerini belirten Erkan, şu ifadeleri kullandı:

“Bu nedenle Türk lirası likiditesindeki istikrarı gözeterek niceliksel sıkılaştırma yapma kararı aldık. Böylece sistemde biriken fazla likidite zorunlu karşılıklarla sterilize edilecek. Etki analizine göre likidite sistemden çekilecek. 450 milyar ile 500 milyar lira arasında Bu doğrultuda taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme oranını yüzde 2’ye, yatırım, ihracat, tarım ve esnaf kategorileri hariç ticari kredilerde yüzde 3 olan büyüme sınırını 2,5’a indirdik. Kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık azami faiz oranlarını yükselterek iç talebin dengelenmesine destek oluyoruz.Faiz oranlarına gelince, ihracat ve yatırım kredileri hariç Türk lirası ticari kredilerde ilk aşama, Kurumsal kredilerde faiz limitinin tek kademeli olarak uygulanması, arz/talep istikrarına ek katkı sağlayacaktır.”

Erkan, tüm araçların bütüncül bir anlayışla kullanıldığını ve alınan kararların olası etkilerinin dikkatle analiz edilerek optimize edildiğini ve bu anlayışla kademeli ve kararlı adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.

Rezervler 113 milyar doları aştı

Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin haziran ayından bu yana güçlü bir artış gösterdiğine işaret eden Erkan, “2022 yılsonu prestijiyle 128,8 milyar dolar olan brüt uluslararası rezervler, Mayıs sonunda 98,5 milyar dolara geriledi. 14 Temmuz’un prestijiyle yaklaşık 15 milyar doları bulan ve 113 milyar doların üzerine çıktığı belirtildi.

Risk priminde olumlu bir görünüm olduğuna dikkati çeken Erkan, 5 yıllık CDS priminin yurt içi belirsizlikler nedeniyle Mayıs ayında 700 baz puanı aşarak bu yılın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekti.

Erkan, haziran ayından itibaren risk priminde önemli bir düşüş eğiliminin başladığını ve bugün itibarıyla 435 puan seviyesine gerilediğini belirtti.

“Risk primlerindeki düşüşle Haziran ayından itibaren 1,5 milyar doları aşan net portföy girişi gerçekleşti. Piyasadaki kur oynaklığının da azaldığını görüyoruz. 1 aylık ABD doları/TL opsiyonlarının ima ettiği oynaklık, Mayıs ayındaki 57 puandan 25 Temmuz prestijine yükseldi, hızla 20,2 puana düştü Benzer şekilde Mayıs ayında 47 puan seviyesini gören 12 aylık opsiyonların ima ettiği kur oynaklığı da düştü. 25 Temmuz’da 30 puanın altında.”

Para politikası stratejilerinin piyasalar üzerinde olumlu etkilerini gördüklerini belirten Erkan, “Rezervlerimiz güçleniyor, finansman koşulları iyileşiyor ve ima edilen kur oynaklığı azalıyor.” söz konusu.

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu