Haber

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırım’ın ilhakını gayri meşru bulduklarını belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Kırım’ın ve ardından Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içindeki diğer bölgelerin ilhakını gayri meşru bulduğumuzu ve tanımadığımızı tüm uluslararası platformlarda ifade ediyoruz.” söz konusu.

Kurtulmuş, Meclis’te Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Parlamentosu üyesi Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Vekili Ahtem Çiygöz’ü kabul etti. ve beraberindeki heyet.

Numan Kurtulmuş, Türkiye olarak başından beri tüm imkanlarıyla Kırım Tatarlarının haklı davasına destek verdiklerini belirtti.

Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesiyle başlayan süreçte Türkiye’nin tutumunun açık olduğunu ve bu ilhakı kabul etmediklerini her platformda dile getirdiklerini belirten Kurtulmuş, “Kırım’ın ve ardından diğer bölgelerin ilhakını Kırım’ın sınırları içinde bulduk. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tüm uluslararası platformlarda gayri meşru olduğunu belirterek, “Bunu tanımadığımızı belirtiyoruz.” dedi.

“Savaş mağduru kitlelerin yeniden huzura kavuşmasını sağlamak Türkiye’nin öncelikli görevlerinden biridir.”

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşının bir an önce sona ermesi için barışçıl bir misyon yürütmeye çalıştığını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta neredeyse her iki tarafla da konuşabilen tek ülke Türkiye’dir. Bu savaşın devamının her iki taraf için de ağır kayıplara yol açtığını görüyoruz ama bunun da ötesinde bu savaş sadece Rusya ile Ukrayna arasında bir savaş değil. Ukrayna ama aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasında da bir savaş.” Batı’da topyekün bir savaşa, küresel bir tehdide dönüşme potansiyeli var. Bunun için bu savaşın bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Türkiye olarak önceliğimiz, başta Kırım Tatar dostlarımız ve kardeşlerimiz olmak üzere bu bölgede savaş mağduru olan halkların yeniden huzura kavuşmasını sağlamaktır. Bu bizim görevlerimizden biridir.

Ayrıca bu savaşın devam etmesiyle birlikte başta tahıl krizi olmak üzere uluslararası düzeyde var olan ve Afrika ülkelerini derinden etkileyen gıda krizinin de artarak devam edeceğini görüyoruz. “Bu savaşın bir an önce sona erdirilmesi ve her iki tarafın da kabul edebileceği makul ve adil bir sonucun sağlanması gerekiyor.”

Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, Türkiye’nin işgali tanımamasının ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmasının kendileri için büyük bir takviye olduğunu belirtti.

Kırım’ın işgalden kurtarılmaması durumunda Kırım Tatarlarının bir geleceği olmayacağını belirten Kırımoğlu, bu savaşın onların yeryüzünde kalma ya da yok olma sorunu olduğunu söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu